Jak během koronaviru bezpečně cestovat MHD?

Nový typ koronaviru Českou republiku ani zdaleka neopustil. Mluví o tom nejen statistiky, ale také veškeré zprávy na internetu pojednávají jenom o tomto typu záhadného a ne vždy stejného onemocnění. Pokud však nezůstáváte doma, pravděpodobně využíváte městskou hromadnou dopravu. A s tím souvisí otázka – jak bezpečně městskou hromadnou dopravou cestovat? 

Přece jenom je městská hromadná doprava místem, kde dochází k největšímu šíření nemoci. Je to pochopitelné – lidé jsou blízko sebe, doslova na sebe dýchají, nakonec se také všeho dotýkají. Abyste se vyhnuli nakažení v MHD, je dobré dodržovat několik pravidel.  

I když je pravdou, že daleko lepší způsob, jak cestovat do práce v současné době je používat osobní automobil nebo případně nasednout na kolo, pokud se chcete pyšnit dobrou ekologickou stopou. Pokud však nevlastníte ani auto, ani kolo nebo pokud to na kole máte do práce až příliš daleko, nabízí se otázka, jak tedy přistupovat k cestování MHD v době koronaviru.  

S nikým nemluvte, nic nekonzumujte 

I když budete mít v autobuse, metru nebo tramvaji roušku, stejně raději s nikým nemluvte. Je to bezpečnější. Stejně tak je bezpečnější to, když si svačinu dřímající v tašce necháte až na později a nebudete ji chtít zkonzumovat prakticky ihned, kdy nasednete do městské hromadné dopravy.  

Mluvení nebo konzumace jídla v městské hromadné dopravě se rovná jenom jednomu velkému hazardu.  

Pravidelně si dezinfikujte ruce 

Již bylo zmíněno, že městská hromadná doprava je místem, kde se prakticky každý všeho chytá. Proto musíte myslet na dezinfekci, která je tou první pomocí. Mytí rukou je sice super, ale v MHD vám není nabídnuto umyvadlo s mýdlem. Proto mějte u sebe vlastní dezinfekci nebo používejte tu, která je k dispozici.  

MHD využívejte jenom v důležitých případech 

Odborníci apelují na jednu věc, a sice že byste měli využívat městskou hromadnou dopravu skutečně co nejméně to jde. Snažte se tedy víc chodit, jděte na zastávku dál a stravte na vzduchu co nejvíce času.