Hypotéky bohužel zdraží

Každý člověk jistě touží po svém vlastním příbytku. Přece jenom mít svůj vlastní domeček, to je k nezaplacení! Můžete si ho zařídit naprosto po svém, můžete ho mít moderní nebo naopak trochu zastaralý. Můžete si ho vymalovat oranžově či modře, záleží na vaší fantazii. Ještě do nynějška bylo získání hypotéky poměrně jednoduché, podmínky byly přijatelné, takřka každý je splňoval. Najednou se má však všechno změnit – hypotéky totiž rapidně zdraží a podmínky se zpřísní.

Určitě jste slyšeli o tom, že na hypotéku nebude moct dosáhnout každý, že si na hypotéku sáhnou hlavně ti, kteří spadají do vyšší společenské třídy. To je, ale i není pravda. Podmínky pro hypotéku jsou sice aktuálně přísnější, ale to neznamená, že si na hypotéku nebude moct dosáhnout člověk, který má průměrný plat. Pokud není zadlužený, pokud má příjem stále pravidelný, nic nebude bránit ve schválení úvěru.

Úrokové sazby však porostou, a to napříč všemu.

Hypotéky začnou postupně zdražovat

Samozřejmě nedojde k rychlému zdražování hypoték, ale bude se zdražovat postupně. O zvyšování úrokových sazeb rozhodla Česká národní banka, která mimo jiné může i za zpřísnění podmínek.

Zatím se úroková hypoteční sazba pohybovala kolem dvou procent. Nyní už dlouhodobě přesahuje dvě procenta. Nedávno byla sazba na dvou procentech, nyní je sazba vyšší, už dosahuje takřka 2,15 procent.

Podle analytiků lze očekávat to, že se bude sazba ještě zvyšovat. Pokud tedy zvažujete zažádat o hypotéku, měli byste kývnout nyní, než se úrokové sazby zase zvednou. Zvyšování sazeb České národní banky na sebe totiž nenechá dlouho čekat.

Koruna bude dál posilovat

Co je však pozitivní, je to, že má koruna oproti jiným měnám v letošním roce ještě posilovat. I když centrální banka nepřeje hypotékám, přeje koruně – kurz by se měl pohybovat pod pětadvaceti korunami za euro.